torstai 21. toukokuuta 2020

Urbaani synnytyssanasto

Alkuvuodesta olin lukenut tusina kirjaa vauvoista ja synnytyksestä ja luulin, että olen aika kärryillä niiden perusjutuista. Sitten liityin Facebookin äitiryhmiin ja paljastui, että maailmasta löytyy miljoona muuta raskausvaivaa, joista en ollut kuullutkaan, ja että synnytyskin voi tapahtua tuhannella eri tavalla. Kaiken lisäksi odottavat äidit puhuvat ihan omaa kieltään, jota muu maailma ei tunne.

Tähän olen yrittänyt koota joitakin selityksiä heidän käyttämilleen termeille:

Etinen istukka (yleistermi) - se ei ole etäinen istukka, eikä eteinen istukka, kuten luulin vaan etinen. Tämä tarkoittaa sitä, että istukka (josta lapsi saa ravintonsa ja happensa), sijaitsee jossain kohdun kaulan (=se menoaukko pois kohdusta) tienoilla ja voi aiheuttaa mm. ylimääräisiä vuotoja ja istukan irtoamisvaaraa.

Epi - tarkoittaa myös epinefriiniruiskua, jolla hoidetaan äkillisiä allergiareaktioita, mutta siitä tuskin olisi synnytyksessä apua. Sen sijaan synnyttäessä sillä viitataan epiduraalipuudutukseen.

Eppari - Tätä en varmastikaa halua! Se on episiotomia eli välilihan leikkaus, jolla tehdään syntyvälle lapselle tilaa ulos tuloon.

Harjoitussupistukset (yleistermi) - sellasia kivoja supistuksia. Ne eivät satu, vaan vetävät hetkeksi vatsan kivikovaksi. Niiden tarkoitus on kypsyttää kohtua.

Kypsyminen - kohtu tai kohdun kaula on kuin persikka, joka kypsyy ja pehmenee ajan ja supistuksien kera, kunnes lapsi on valmis puskemaan itsensä maailmaan.

LA - Kun minulta ekan kerran kysyttiin viestillä "Millon on la?", olin vastaamassa "Noh, 3 päivän päästä. Nyt on keskiviikko!", kunnes tajusin, että se on lyhenne "lasketusta ajasta".

Plussaus - positiivisen raskaustestin saaminen. Ehkä sillä viitataan joihinkin raskaustesteihin, jotka näyttävät tulokset plus-merkin muodossa - mutta minun testissäni oli ainakin kaksi miinus-merkkiä positiivisuuden merkiksi.

Poliklininen synnytys (yleistermi) - kuulostaa siltä, kuin synnytys hoidettaisiin jotenkin valvotuimmissa ja tiukemmissa oloissa, mutta itseasiassa tämä tarkoittaa sitä, että mikäli lapsen synnyttyä sekä lapsi että äiti ovat hyvässä kunnossa, he voivat kerätä heti kamppeensa ja lampsia kotiin. Tämähän olisi oikea unelma! Mutta ensisynnyttäjiä harvemmin näin nopeasti päästetään menemään, vaikka kaikki kunnossa olisikin.

Päks/Tays/Oys/Hyks/Tyks - Öyks! Okei, toi vika ei ole, mutta muut ovat lyhenteitä sairaaloiden nimistä. Itse asioin Päijät-Hämeen keskussairaalassa eli Päksissä.

Radi - kun odottaja sanoo, että hänellä on radi, hän ei ole "radikaali äiti" vaan hänellä  on raskausajan diabetes. Noin joka 10. odottavalla äidillä todetaan diabetes raskauden aikana, ja se yleensä katoaa synnytyksen jälkeen.

RT - Raivotarjonta. Tämä tarkoittaa sitä, miten päin lapsi on kohdusta syntymässä. Raivotarjonta, eli pää edellä, on hyvä juttu, perätila, eli jalat edellä, huono. MIKSI sitä kutsutaan raivotarjonnaksi? En tiedä. Kenties silloin lapsi pääsee vapaasti raivoomaan itsensä ulos.

RV - eli riviväli tai raskausviikko. Laskettuaika sijoittuu 40. raskausviikolle.

SF mitta - kertoo jotenkin, minkä kokoinen lapsi on. Sen tulkinta on omaa tiedettänsä, mutta kunhan arvot kulkevat keskiarvojen kohdilla, tiedät että kaikki on ok.

Tenssi - TENS-laite, jolla lievitetään supistuskipuja. Huvittavaa sinänsä, että "tense" tarkoittaa jännittynyttä, vaikka TENS-laitteen pitäisi rentouttaa.

Tässä on vasta osa mysteerisestä synnytysslangista. Mitähän muuta listasta puuttuu?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti