maanantai 31. tammikuuta 2022

Äitiyden jäljet

Tämä ei ole söpö kirjoitus siitä, kuinka minusta tuli parempi ihminen, kun sain lapsen. Ei - tämä sisältää verta, hikeä ja virtsankarkailua. Jos olet lapseton nainen tai mies, mieti hetki ennen kuin luet tästä eteenpäin. Tämä kirjoitus nimittäin sisältää brutaalia tekstiä siitä, kuinka äitiys muuttaa ihmiskehoa.

Tottakai kaikki tietävät etukäteen, että raskaus ja synnytys runtelevat kroppaa, mutta kukaan ei kerro, kuinka pysyvää se on. Me kuulemme vain tarinoita siitä, kuinka super-fitnes-äidit ovat 2 kuukautta synnytyksen jälkeen taas tikissä. Omasta synnytyksestä on nyt yli 1,5 vuotta ja nämä asiat ovat jääneet todisteeksi lapsesta.


Tämä kroppa ei ole enää entisensä.

Tikittävä virtsapommi

Jos raskausaikana neuvolassa jankutettiin lantionpohjanlihasten treenaamisen tärkeydestä. Juuh, juuh sanoin vaan ja yritin muistaa aina hampaita pestessä reenailla eli "supistella peppua ja alapäätä". Parissa kuukaudessa koko homma unohtui. Olisi varmaan pitänyt yrittää enemmän. Lantionpohjanlihakset kontrolloivat virtsarakkoa ja suolta. Raskaudessa ja synnytyksessä ne saavat kolhuja sen verran, että se saattaa aiheuttaa virtsankarkailua ja tiputtelua. Kaikki on hyvin ...kunnes yskin tai köhin. Sitten muutun biologiseksi pommiksi, joka voi räjähtää minä hetkenä tahansa. Se on noloa ja ärsyttävää, mutta liiankin normaalia. Jopa kolmannes synnyttäneistä naisista kärsii virtsankarkailusta jossain vaiheessa synnytyksen jälkeen.


Vatsalihaksettomuus

Ennen raskautta minulla oli lihaksia. Oli vatsa- ja selkälihakset. Ei mitkään supertehokkaat, mutta selkeät kuitenkin. Sitten tuli raskaus ja alkuraskauden väsymys, jolloin ei jaksanut urheilla ollenkaan. Kun väsymys helpotti, urheilla ei saanut lähes ollenkaan. Ei se mitään! Aloitan urheilun, kun lapsi syntyy, ajattelin. No, kun lapsi syntyi intouduin ulkoilemaan ja kärrylenkkeilemään paljon - mutta kaikki päättyi, kun palasin töihin. On äitejä, jotka palautuvat nopeasti aikaisempaan lihaskuntoonsa, mutta kaikki riippuu siitä, mitä elämänvalintoja haluat tehdä. Lapsen kanssa vapaa-aikaa ei ole yhtä paljon kuin ennen. Olemme sopineet mieheni kanssa, että kummallakin on 2 vapaailtaa viikossa. Haluanko käyttää ne illat vain urheiluun?? Minä en ole se henkilö, joka haluaa harrastaa vain urheilua. Haluan tehdä muutakin. Tämän takia en ole vieläkään elämäni kunnossa.



Maxitamponit

Kun olin nuori, ajattelin, että ne kauppojen maxi-kokoiset tamponit ovat joillekin isompikokoisille naisille. Nyt tiedän, että ne ovat synnyttäneille. Kun ihmiset kropan läpi tunkee vesimelonin kokoinen ohjus, asiat muuttuvat. Tarvitaan isompaa, paksumpaa ja varmempaa. Enää en myöskään naureskele niille hygieniahyllyjen jättikokoisille terveyssiteille eli "aikuisvaipoille". Nyt tiedän, että niillekin on aikansa ja paikkansa synnytyksen jälkeen. Kun lappaan kassahihnalle erilaisia kuukautissuojia, enää ei edes hävetä. Tuijotan vain sitä nuorta kaupan kassaa ja mietin, että "oi tyttö, et tiedäkään minä sinua odottaa!".


Unettomat yöt

Aina, kun kuulen vitsin "jos saat lapsia, seuraavan kerran nukut hyvin, kun lapsi muuttaa pois kotoa", tekee mieli sekä itkeä, että nauraa. Koska se on totta. Eikä se oikeastaan johdu lapsesta. Hän nukkuu pääsääntöisesti hyvin. Syy on äitiydessä. Koska synnytys on runnellut kroppaani ja raskaus vienyt kaikki lihakset, joka paikkaan särkee, jos nukun väärässä asennossa. Puoli yötä liian paksulla tyynyllä tarkoittaa niskajumia seuraavana päivänä. Eikä niistä jumeista palaudu enää hetkessä. Ehkä osa syystä johtuu myös iästä, mutta kaipaan niitä raskautta edeltäviä öitä, kun nukuin jopa 10 tuntia putkeen. Valitettavasti en usko, että edes lapsen poismuutto lopulta muuttaa asiaa.


Älkää kuvitelko väärin! Ei lapsen saaminen ole ollut pelkkää kamalaa. Nämä vaivat ovat vain murto-osa kaikista niistä muutoksista, jotka tulivat lapsen myötä. Ja 99 % niistä ovat täysin positiivisia.

2 kommenttia:

  1. Ja näistä asioistahan ei sinulle puhuta ennen kuin hankkiudut raskaaksi :D Puhutaan vain siitä, kuinka palauduttiin kahdessa viikossa ennalleen.

    https://pitkatossula.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeep. Kukapa näillä kehuskelisi, mutta jospa edes vähän varoittelisi.

      Poista