torstai 10. kesäkuuta 2021

Esittelyssä äitiaivot

Jos kysytte minulta, miten meillä on nukuttu viimeinen vuosi, voin kertoa, että viime yö nukuttiin tosi hyvin, mutta siitä eteenpäin en ihan muista. Saattoi olla, että toissa viikolla tai viime kuussa heräiltiin viimeksi tunnin välein lapsen hampaiden tulon takia. Aika on yhtä sumeaa mössöä. Muistikuvissani heti lapsen syntymän jälkeen vietin paljon öitä vain imettäen - mutta kauanko se kesti, en ole varma. Se saattoi olla viikkoja tai kuukausia. Tällaista on elää äitiaivojen kanssa.


Äitiaivot vaikuttavat jokapäiväiseen elämääni. Olen huomannut, että käyn samoja keskusteluja uudestaan ja uudestaan. Kysyn kaverilta, mites heidän kesälomasuunnitelmansa - ja puolessa välissä vastausta muistan, että mehän on käyty tämä keskustelu jo. Hävettää, kun asiat eivät pysy päässä, mutta onneksi kaverikin on äiti. Ehkä hän ymmärtää.


Tutkimusten mukaan raskaus ja synnytys todellakin muuttaa äidin aivoja (lähdeartikkeliin), mutta todisteita siitä, että se tyhmentäisi äidin, ei löydy. Sen sijaan tutkijoiden mukaan äitien unohtelu todennäköisemmin johtuu huonosti nukutuista öistä.


Koska en voi vedota huonosti nukuttuihin öihin, syitä pitää etsiä muualta. En voi myöskään syyttää enää imetyksen aiheuttamaa energiavajetta, koska imetän enää pari kertaa päivässä. Syylliseksi olenkin todennut sen, että koko aivokapasiteettini on varattu lapsen elämän organisointiin. 



Koko ajan mielessäni pyörii aikatauluja ja listoja: "Puolen tunnin päästä päikkäreille, sitten päivällinen, sitten leikkiä, kylpy ja iltapala. Laita ruoka valmiiksi sulamaan, osta kaupasta huomiselle pilttiä ja pakkaa tavarat odottamaan. Kaupunkireissulle mukaan tutti, hedelmäsose, extravaatteita, vesipullo, lusikka, puhdistusliinoja ja vaipat - ja päälle hattu, takki, kengät…" ja tätä rataa. Lapsen hoitaminen on kuin oman yrityksen hoitamista 24-7. Toimintaa pitää suunnitella etukäteen, jotta pyörät pysyvät pyörimässä.


Äitiys ei tuo pelkkää muistinmenetystä - se tuo myös organisointitaitoa, valppautta ja empatiaa. Tutkimusten mukaan äidit ovat myös rohkeampia ja parempia multitaskaamaan (lähdeartikkeliin). Minäkin tunnistan tunteen, jonka ansiosta kävelisin tulen läpi ja hyökkäisin öykkärin kimppuun lapsen takia. Mikäli sinäkin siis tuskailet lapsen syntymän myötä sumentuneen ajatustoiminnan kanssa - muista, että äitiaivot ovat paljon muutakin kuin huonosti nukuttujen öiden aiheuttamaa muistin menetystä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti