sunnuntai 1. elokuuta 2021

Taapero mökillä eli trilleri Nuuksiossa

Vauvan kanssa mökkeily on ihanaa. Pieni nyytti kulkee mukana kaikessa joko kantoliinassa tai sylissä. Vain vaippojen vaihto voi olla haasteellista ilman juoksevaa vettä. Mökkeily taaperon kanssa on jotain ihan muuta...

No childproof


Mökki suorastaa huutaa vaaranpaikkoja: kivisiä rinteitä ja juurakkoisia polkuja. Lattian rajasta löytyy halkopuita, irtonaisia johtoja ja avoimia roska-astioita. Taaperon silmät kiiluvat kiinnostuksesta, kun hän näkee kaiken uuden ja jännittävän. Jokapaikkaan on päästävä, jokainen tavara kiskottava lattialle. Vuoronperään pitää estää lasta juoksemasta portaita alas tai kiskomasta pöydiltä esineitä päälleen.


Kun mökki on ensimmäisen vuorokauden aikana saatu lapsiturvalliseksi, eli kaikki irtotavara on nostettu hyllyn/takan/jääkaapin päälle ja putoamiskohdat on estetty, mökki ei ole enää kauniisti sisustettu lomakeidas, vaan askeettinen leikkitanner. Ja SILTI lapsi edelleen löytää ne kaikki… vaahtosammuttimet, hiilihangot, tyhjät kylmäkassit, jotka yritit piilottaa. Häntä on siis pidettävä silmällä 24/7.


Näyttääkö tämä laituri taaperoystävälliseltä?

Shitty business


Taaperon vaipanvaihdossa on mökillä samat haasteet kuin vauvallakin, mutta taapero on vain liikkuvaisempaa sorttia. Kun pepunpesuvesi lämmitetään padassa, aina ei ole täydellisen sopivaa pesuvettä heti tarjolla. Jos vesi on liian kylmää, lapsi muuttuu huutavaksi sätkyukoksi. Onkin siis pakko pitää vedenkeittimessä varavettä, siltä varalta, jos padan vesi on jäähtynyt liikaa.


Meillä kakkavaipan vaihto sujuu kutakuinkin näin: Vaippa pois, lapsi käsivarren varaan ja saunaterassin laidan yli. Toinen kaataa kauhalla vettä päälle - ja pitää vain toivoa, ettei ulkona sada, lapsi tipu tai kakkavedet valu päälle. Koko päivän miehen kanssa hoetaan lapselle "Tuuttaa ne kakat nyt kerralla", mutta ei hän kuuntele...


Resupekat liikenteessä


Mökillä sotkua tulee muutenkin jostain syystä helpommin. Hups vain, kun kädessä on nokea, naamassa piimää, hiuksissa pihkaa, paidalla mustikkaa ja jostain matolle on ilmestynyt oksennustahra. Kun juoksevaa vettä ei ole, lika tulee pyyhittyä milloin milläkin märällä rätillä - yleensä huonosti.


Kun lapsi ei viihdy saunassa, pesut täytyy hoitaa harvemmin sankon ääressä. Lopputulos on se, että taapero näyttää kokoajan ryysyläiseltä. Kun käydään kaupoilla, yritän piilotella lasta kesähatun alle, jotta ne eivät luule, että liikenteessä on sosiaalitapauksia...



Kotiin päin


Lähtöpakkaus on aina oma operaationsa. Viidessä päivässä tavarat on saatu ripoteltua ihan joka puolelle: sänkyjen alle, saunalle, terassille ja jääkaapin päälle. Koska lasta pitää edelleenkin pitää silmällä kokoajan, pakkaus on yhden aikuisen kokopäivätyöpanos, sillä välin, kun toinen vahtii taaperoa.


Kun kahdelle ihmiselle aikoinaan riitti 2 reissukassia plus kylmälaukku, kolmelle hengelle tavaramäärä jostain syystä kymmenkertaistuu. On lakanoita, matkasänkyä, pilttipurkkeja, hoitolaukkua, vaippakassia ja varavaatteiden varavaatteita… Kun olet saanut tavarat kasattua yhteen nurkkaan, taapero on ehtinyt niiden pariin ja levitellyt ne ympäriinsä - vahtijasta huolimatta.


Vaikka mökillä on ihanaa, on ihana palata kotiin. Eläköön suihku, wc ja käsienpesuallas! Ei kivikkoisia polkuja, avokaappeja, joista kiskoa tavaraa tai rantaa, johon hukuttautua! Ei juurikkoja joihin kompastua ja portaita ilman turvaporttia. Vihdoinkin voi levätä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti