Vuosi sitten minulla oli lihaksia. Kävin harrastamassa urheilua 1-3 kertaa viikossa. Kiipeilin, uin, joogasin ja käytin pikkukoiraa lenkillä kerran viikossa. Sitten tulin raskaaksi ja raskauden ensimmäinen kolmas vei energiat totaalisesti. Istuin vain illat sohvalla laskeskellen minuutteja siihen, koska sai mennä nukkumaan.
Raskauden toinen kolmas oli mukavampaa. Silloin energia palasi ja tunsin itseni hyvinvoivaksi - mutta kasvavan vatsan takia kaikkea "vaarallista", kuten hyppelyä, kiipeilyä, vatsalihas- ja kiertoliikkeitä piti karsia. Jäljelle jäi lähinnä jooga ja kävelylenkit. Uikkareihin en enää mahtunut. Raskauden viimeisellä kolmanneksella urheilun saattoikin sitten melkein unohtaa. Jaksoin vain tehdä kävelylenkkejä hitaasti vaappuen.
Vaikka en urheillut lähes 9 kuukauteen kunnolla, ajattelin, että kasvava vatsa olisi kehittänyt selkääni pikkuhiljaa tukilihastoa. Kun lapsi syntyi, totuus oli toinen. Kaikki vatsa- ja selkälihakseni olivat kadonneet ja jäljellä oli vain löysää massaa. Näkemiin kiipeilyssä pikkuhiljaa kasvatetut käsilihakset, uinnissa ja joogassa saatu keskivartalon tuki!
Raskauden aikana painoni nousi vain 6 kiloa. Se on kuulemma vähän - mutta kaikki vararavinto vauvalle lähtikin lihaksistani ja rasvavarannoista.
Nyt en ole se äiti, joka kantaa lastansa kokoajan mukanaan - koska yksinkertaisesti en jaksa - fyysisesti. Kaiken lisäksi lapsen paino kasvaa jatkuvalla syötteellä, eikä oma fyysinen kehitys pysy perässä. 15 minuutin nostelun jälkeen selkä alkaa vihjailemaan, että eikös tämä riitä, ja käsiä juimii. Urheiluun ei ole aikaa, eikä sitä heti synnytyksen jälkeen saakaan täysillä harrastaa. Siksi olenkin lanseerannut tämän äitien kuntokuurin:
Liike 1. Lavuaarijumppa
Riisu lapselta vaippa, nosta hänet lavuaarin ylle ja yritä pestä hänen peppunsa samalla, kun lapsi protestoi koko kroppaa sätkimällä. Toisella kädellä säädä veden lämpötilaa ja kauho vettä pepulle. Toisella kädellä yritä pitää tempoilevaa lasta ylhäällä, niin ettei hän satuta itseään peilikaapin tai lavuaarin kulmiin. Lopuksi ongi lattialle tippunutta pyllypyyhettä lapsi toisessa kädessä huutaen.
Vaikuttaa: käsi- ja keskivartalon lihaksiin
Liike 2. Nukutus-vatsareeni
Käy makaamaan sohvalle jalat koukkuun. Nosta lapsi polvia vasten selälleen lepäämään. Hytkyttele lasta vatsalihaksia nostelemalla. Tue käsillä lasta, ettei hän tipu kyydistä. Sopii erityisesti tilaan, jossa äiti ei enää kertakaikkiaan jaksa hytkytellä lasta sylissä istuen tai seisten.
Vaikuttaa: vatsa- ja selkälihaksiin
Liike 3. Saarekkeen ympäri marssi
Nosta vatsavaivainen lapsi syliin ja talsi keittiösaarekkeen ympäri korostetusti hytkyen 10-100 kertaa, riippuen tilanteesta. Kiertämiseen sopii mikä tahansa kierrettävä este. Sopii lapsen mm. ilmavaivojen hoitoon.
Vaikuttaa: jalkalihaksiin ja keskivartaloon.
Liike 4. Kärry-ylämäkitreeni
Nosta lapsi lastenrattaisiin ja etsi lähiseudun jyrkin mäki. Työnnä suorin käsin rattaita mäkeä ylös taukoa pitämättä. Toista tarvittaessa. Tehokkainta on, jos mäki löytyy esim. kauppareissun varrelta, jolloin saat ruokaostoksista lisäpainoa. Jos tarvitset lisäboostia, suorita sama talvella 15 cm lumisohjossa.
Vaikuttaa: jalkalihaksiin ja keskivartaloon.
Aluksi oma löllyvä keskivartalo oli kauhistus, mutta nyt alan tottua siihen. Se on äidin vatsa eli osoitus, että olen tehnyt 9 kuukauden kestävyyssuorituksen. Pikkuhiljaa nuo lihakset palaavat ja voin alkaa taas urheilemaan oikeasti. Sitä ennen nostelen vain tuota 5 kilon painoa.