Tiedätkö sen näyn, kun lapsi muuttuu yhtäkkiä kalman kalpeaksi ja hänen suustaan syöksyy vihreää liejua kuin Manaajassa konsanaan. Jep, lapsen vatsatauti voi todellakin näyttää tältä. Tällöin aikuisen mielessä voi samaan aikaan pyöriä monta-asiaa: 1) miten tyynnytän pelästynyttä lasta, 2) kuinka suojaan kaikki huonekalut ja 3) Apua!!! Miten tästä selvitään??!
Ei hätää. Vatsatauti on lastentauti siinä, missä moni muukin. Se menee ohi yleensä 1-2 päivässä ja tässä pari vinkkiä, joiden avulla voit selvitä sen aiheuttamasta kaaoksesta.
Ensiksi haluan mainita, että en ole mikään lääkäri tai minkäänlainen terveydenhoidon ammattilainen. Vatsatauti vauvalla on myös hyvin eri asia kuin vatsatauti isommalla lapsella. Kysy lääketieteellistä apua niiltä, jotka tietävät asiasta jotain eli ammattilaisilta. Tässä olevat vinkit ovat lähinnä tarkoitettu arjenhallintaan vatsataudin kanssa. Oma kokemukseni tulee yhdestä tällä hetkellä 2-vuotiaasta lapsesta, joten monella kokeneemmalla lapsenhoitajalla voi olla miljoona kertaa parempia vinkkejä. Toivottavasti näistä on kuitenkin apua.
Suojaa kaikki
Vatsatauti alkaa usein yllättäen, varoittamatta - ja jostain syystä aina yöaikaan. Kun pieni lapsi oksentaa, hän ei tiedä mitä pitäisi tehdä. Oksennusta voi paniikissa päätyä kaikkialle: seinille, lattialle, lakanoille, peitolle, hiuksille ja unikaverille. Ensimmäinen toimi on helpointa, jos aikuisia on kaksi: toinen putsaa lapsen, toinen tilat. Lapsi suihkuun, petivaatteet ja unikaverit pesuun ja pinnat jynssäykseen.
Kun kaikki on putsattu, on aika ennakkovarautua uusintahyökkäykseen - oksennustauti, kun harvoin tulee vain yhdellä iskulla. Jos käytössä on kosteussuojia (kertakäyttöisiä tai pestäviä), niitä kannattaa laittaa lakanan alle, joka puolelle. Joskus kaikki talouden kosteussuojatkin likaantuvat taudin myötä, jolloin erikokoiset pyyhkeet ovat käteviä suojaukseen: käsipyyhe lapsen tyynyliinan alle, rantapyyhe patjan päälle, kylpypyyhe pyöriteltynä peiton ja pussilakanan väliin. Kun päällimmäinen kerros likaantuu, pyyhe imee kosteuden ja suojaa peittoa ja tyynyä.
Samalla onkin hyvä suojata lattioita, seiniä ja muita huonekaluja muilla räteillä, sanomalehdillä ja vanhoilla lakanoilla - jotta roiskeilta vältytään.
Muista hygienia
Kun lapsi on peitelty taas sänkyyn toipumaan ja oksennusämpäräri aseteltu toiveekkana viereen, muista pestä kädet hyvin. Oksennustauti tarttuu helposti, joten yksinkertainen hygienia voi tuoda edes toivoa taudilta välttymiseltä. Löytämieni ohjeiden mukaan vatsataudin jälkeen pitäisi olla 2 oireetonta päivää kotona, joten ihan heti ei myöskään kannata rynnätä viemään lasta hoitoon tai kouluun, jotta jatkotartunnoilta vältytään.
Ravinnoksi lusikallisia
Nesteytys on tärkeää lapsen hyvinvoinnin kannalta, mutta mitä tehdä, jos mikään ei pysy sisällä? Meillä toimi lapsen juottamisessa pienet vesitilkat. Isompi lapsi osaakin jo varmaan annostella omaa juomistaan, mutta 2-vuotiaan kanssa ongelma oli se, että hän vetäisi juomalasin tyhjäksi siltä istumalta - ja kohta oltaisiin taas oksentamassa. Ratkaisin ongelman teelusikalla. Lappailin vettä lapsen suuhun lusikalla tasaisen tahdein ja välissä tarkkailin tuliko mitään takaisin. Kun juoma näytti pysyvän, lisäsin määrää.
Kun juomat pysyivät isommissakin määrin, uskalsin kokeilla pientä määrää kaurapuuroa. Taudin jälkeen lapselle ruoka ei tuntunut maistuvankaan paljoa, joten alussa ruokamäärät oli hyvä pitää pieninä.
Sairas lapsi ei aina ole energiaton lapsi. |
Anna ruutuajan paukkua
Sinä, joka mietit, että lapsesi viettää liikaa aikaa telkkarin ääressä: sairaan lapsen kanssa aikaa ei kannata laskea. Jos saat hänet pysymään paikoillaan ja "lepäämään", niin kaikki keinot on sallittuja - oli ne sitten 4 tuntia "Ryhmä Hauta" putkeen. Onneksi ja harmiksi sairas lapsi ei aina tarkoita väsynyttä ja vähäenergista lasta, vaan tämä saattaa olla tarmoa täynnä koko yön oksentamisen jälkeenkin. Siksi Yle Areenat, lasten Netflixit yms. ovat pelastus sairastelun keskellä.
Varaudu seuraavaan uhriin
Vatsatauti on siitä ärsyttävä sairaus, että sen lisäksi, että se tarttuu helposti, sillä on usein parin päivän itämisaika. Tässä ajassa ehtii tuudittautua ajatukseen, että ehkä tauti ei sitten osunutkaan omalle kohdalle. Kunnes joku yö huomaat vaappuvasi vessanpönttöä kohden Manaajan kiilto silmissäsi.
Mieheni luki jostain, että esimerkiksi Noro-viruksessa n. 50% talouden jäsenistä sairastaa taudin (minulla ei ole tähän virallista lähdetta, joten uskokoon ken haluaa) - joten voihan olla, että vatsatauti ei osu juuri sinun kohdallesi. Ehkä.