torstai 24. tammikuuta 2013

Miten sinustakin tulee pikku graafikko?


Graafikon ammatissa on pieniä varjopuolia. Kun lääkäreiltä kysytään sukujuhlissa ”Voisitko vilkaista tätä outoa paisetta ihan nopeasti?”, graafikoilta kysytään ”Voisitko neuvoa miten saisin tehtyä yhden pikku painojulkaisun?”. Kysymykseen yleensä vastaan: "Noh, sitä varten minä opiskelin 4 vuotta ammattikorkeakoulussa, mutta tokihan minä voin tiivistää sen tiedon sinulle noin 5 minuuttiin."
Tässä siis teillekin kaikki tietämäni jakoon eli graafikon sanasto:
Tein tämän Paintilla.
Bleed – Sillä ei ole mitään tekemistä verenvuodatuksen kanssa vaikka leikkaamiseen liittyykin. Bleed on leikkuuvara eli alue, joka täytyy varata julkaisun sivun ympärille leikkausta varten.

Illustrator eli Illu – Vektorigrafiikkaohjelma …Noh, kutsutaan sitä vaikka graafikon powerpointiksi.
Indesign eli Indi – Taitto-ohjelma eli graafikon Word.

Jälkikäsittely – Kyse ei ole siitä käsittelystä, jonka portsari antaa, kun hän taluttaa baarissa riehuneen asiakkaan ulos baarista. VAAN Jälkikäsittelyä on se mitä työlle tehdään painamisen jälkeen eli nuuttataan, perforoidaan, preeglataan, stanssataan, leikataan, stiftataan tai laatikkopakataan. Ai mitä ovat nuuttaus, perforointi, preeglaus, stanssaus ja stiftaus? Kato vaikka googlesta!
Leikkuumerkki – Merkki, jonka plastiikkakirurgi piirtää leikkausta odottavan vartaloon – taikka merkki, jolla ilmoitetaan mistä kohden lopullinen sivun koko painossa leikataan.

Painomies – Ja nyt nauretaan kaikki yhdessä: Painomies on PANOMIES!! HEH, HEH, HEH!!
(Jokainen graafikko on kuullut tämän vitsin.)
Photoshop eli Photari – Kuvankäsittelyohjelma eli ammattilaisen Paint.

Pikseli – Kuvat koostuvat näistä. Elleivät sitten ole vektorikuvia.
PMS – Ei - kyse ei ole naistenvaivoista vaan prosessiväreistä. Noh, selkokielellä ne on sellaisia erikoisvärejä, joita laitetaan painokoneeseen.

Resoluutio – Resoluutiolla on monta merkitystä. Lääketieteessä se on kroonisen tai akuutin tulehdustilan tervehtymistä, elektroniikkakaupassa television kokoon viittaava termi ja graafisella alalla mittayksikkö, joka kertoo kuinka monta pikseliä kuvasta löytyy pituusyksikköä kohden.
Taittaminen - Juu, graafikot taittavat julkaisuja. Se ei tarkoista, että he taittelevat papereita päivät pitkät – vaan taitot tehdään tietokoneella – taitto-ohjelmilla.

Vektorikuva – Vektorikuvassa ei ole pikseleitä... vaan vektoreita.
Värierottelu – Ei se liity Aparheidiin taikka perussuomalaisten puolueohjelmaan. Vaan, kun julkaisu toimitetaan painoon, ennen painamista sen värit erotellaan erillisille painolevyille. Julkaisu sitten painetaan käyttäen avuksi näitä painopeltejä, joita perusvärillisessä työssä on neljä: keltainen, cyaani, magenda ja musta.

Word – Ei! Painojulkaisua ei voi tehdä wordilla!


Nyt, kun olet lukenut tämän, olet lähestulkoon graafikko. Ja muista, että graafikon perustyönkuvaan kuuluu myös livauttaa näitä sanoja arkiseen puheeseen, jotta kuulostat asiantuntevalta. Tähän tapaan: ”Minun rasterini ovat ihan sekaisin! Tänä aamuna piti ottaa käyttöön jälkikäsittelu photarissa, mutta resoluutio olikin väärä. Taidan tarvita vähän PMS:ää!”

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti