keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Syntymähumalassa

"Siis aivan mahtava olo!!!" Kävelen junalta vesilätäkköjen ja loskakasojen reunastamaa jalkakäytävää kotia kohden. Loskamassat litisevät jalkojen alla, mutta minä vain kuulen lintujen laulun ja kuvittelen ohikulkevien ihmisten hymyilevän normaalia enemmän. Olo on täysin toinen kuin noin viikko sitten, kun kuukautiset nujersivat sekä kroppaani, että mieltä. PMS kyllä tunnetaan, mutta miksei kukaan koskaan puhu sen jälkeisestä estrogeenihumalasta?


Aikaisemmin luulin olevani jotenkin kummallinen. Kuukautisten aikaan mielialani laski maan rajaan. Epäilin jokaista sanottua sanaa ja pelkäsin aina, että loukkaisin ystäviäni jotenkin - ilman mitään syytä. Kun työkaveri kritisoi tekemisiäni, olin valmis irtisanoutumaan, muuttamaan maalle ja alkaa kasvattamaan vaikka kanoja - koska en ollut mielestäni kykeneväinen mihinkään muuhun. Peilistä tuijotti takaisin epämääräinen valkoinen valas - ja ihmettelin, miten kukaan voisi pitää tuota muhkurakroppaista otusta viehättävänä.

Sitten koitti kuukautisten jälkeinen aika ja mieliala kasvoi päivä päivältä kohta melkein hipoen kattoa. Yhtäkkiä peilistä katsoikin takaisin upeakroppainen sporttimimmi, joka loisti sosiaalisissa tilanteissa. Mikään ei tuntunut mahdottomalta: hankalat työprojektit, työläät urheilusuoritukset, haastavat käsityöprojektit ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Saatoin katsella vanhoja piirustuksiani ja hokea mielessäni "Vitsi mähän olen taitava!" - vaikka viikko sitten sama työ oli näyttänyt kauhealta sotkulta. Hullua, eikö!

Ei, en ole hullu. Enkä bipolaarinen. Nämä mielialan muutokset aiheutuvat normaaleista hormonivaihteluista naisen kehossa. Kuukautiskierron viimeisellä viikolla, juuri ennen kuukautisten alkamista kropan estrogeeni-, testosteroni- ja keltarauhashormonit ovat alhaisimmillaan ja aiheuttavat ns. PMS-oireita kuten masentuneisuutta, ahdistusta ja mielialojen ailahtelua. Kun estrogeenitaso kuukautisten alkamisen myötä alkaa kasvaa, tämä vapauttaa aivoihin serotoniinia eli toisin sanoen mielihyvähormonia. Tämä on siis se, joka aiheuttaa minussa voimakkaan kaikkivoipaisuuden tunteen.

Naisen kiertokulku on kuin humala. Parhaimmillaan se on nousuhumalavaiheessa, kun kaikki on yhtä tanssia ja maailma hymyilee. Mutta tätä kaikkea seuraa laskuhumala, huonoine oloineen ja mielialan vaihteluineen - ja sen jälkeen kuukautiset, se naiseuden krapula.

En ole syönyt e-pillereitä yli 5 vuoteen, koska en pidä siitä, kuinka ne sekoittavat kropan hormonitasapainoa. Olen mielummin tässä luontaisessa syntymähumalassa, jota en voi hallita, mutta johon osaan varautua.
On hyvä ymmärtää, kuinka hormonit vaikuttavat ihmisen mielialoihin - ja tietää, että jopa masennus, on vain aivokemiaa. Eikä se ole niin kummallista.


- - -
En mä näitä faktoja keksinyt - eli lähteet:
www.voice.fi/terveys-ja-hyvinvointi/a-78990
www.self.com/story/how-your-menstrual-cycle-affec/amp
www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/hormonit_ja_kuukautiskierto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti