tiistai 8. marraskuuta 2011

Neuvoja teineille

Pari vuotta sitten koin vielä olevani nuori.
Samastuin enemmän 17-vuotiaaseen teiniin kuin 30-vuotiaaseen perheenäitiin (vaikkakin teinit varmaan pitivät minua vanhana tätinä). Sitten jotain tapahtui.
Jäin linja-autossa kuuntelemaan nuorten keskusteluja ja pohdin kuinka ne voivat olla noin naiiveja. Koin äidillistä huolenpitoa heitä kohtaan ja kauhistelin sitä, miten he pukeutuivat. Olin tullut vanhaksi!
Teinien naiivius johtui siitä, etteivät he olleet eläneet sitä extra 10 vuotta, jonka aikana olen kokenut, nähnyt ja oppinut elämän ”perusasioita”.
Tässä siis neuvoja teineille:
  1. Syyskuun jälkeen sandaalit ja paljaat kintut on ehdoton ei. Ei, vaikka ulkona olisi joulukuussa 12 astetta lämmintä ja bussilla pääsisi suoraan kotoa ostoskeskukselle. Bussi saattaa hajota mihin tahansa ja sitten olet paljaine kinttuinesi ja sandaaleinesi tienposkessa.
  2. Jos olet 17-vuotiaana neitsyt, et ole tuomittu vanhaksi piiaksi koko loppuelämäksesi.
  3. Tupakka saattaa vaikuttaa coolilta koulun takapihan pusikossa kyhjöttäessä, mutta en enää 25-vuotiaana yksin työpaikan pihalla räntäsateessa. Eikä varsinkaan siinä vaiheessa, kun käsivarttasi komistaa nikotiinilaastarit ja kantelet mukanasi inhalaattoria.
  4. Kahden viikon seurustelu ei vielä tarkoita sitä, että elätte elämänne loppuun asti yhdessä.
  5. Älä hanki hauskaa sähköpostiosoitetta kuten lirppaliisa@gmail.com tai sexykitten@hotmail.com, vaan ota suosiolla sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@. Hauska sähköpostiosoite on varmasti hauska aluksi, mutta siinä vaiheessa, kun alat laittelemaan hakemuksia mahdollisille työnantajille, se ei enää ole kovin hauska. Etkä kuitenkaan halua luopua vanhasta sähköpostistasi, koska sinne on säilötty kaikki kivat viestit.
  6. Ennen kuin lataat nettiin kuvan itsestäsi mieti tarkkaan haluatko törmätä kuvaan 10 vuoden kuluttua – esimerkiksi appiukkosi tietokoneella.
  7. Aikuiset oikeasti tietävät paremmin. He vain eivät osaa muotoilla asioita kovin rakentavasti.
  8. Jos 15-vuotiaana kuvittelet olevasi lihava ja ruma, odotapa 10 tai 20 vuotta. Sitten vasta tajuat, että itse asiassa olit todella vetävä lyyli 15-vuotiaana, mutta nyt sen sijaan…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti