perjantai 23. joulukuuta 2011

Ihme joulu

Oletteko koskaan ajatellut kuinka outo juttu joulu oikeastaan on?

Vain kiltit lapset saavat lahjoja. Totuushan on, ettei sillä oletko ollut kiltti vai tuhma ole mitään tekemistä sen kanssa saatko joululahjoja. Tämä tuli opittua jo lapsena, kun ”vahingossa” täräytin naapurin tyttöä rautatangolla silmään ja koko syksyn kuvittelin, etten saa sinä jouluna joululahjoja. Yllätys oli suuri, kun pukki saapuikin eikä lahjapaketista löytynyt risuja. Jopa valtion vankiloissa istuvat vangit saavat joulun alla enemmän rahaa käyttääkseen.

Miksi joulupukki kulkee Coca-colan sponsoroimassa puvussa?  Kun ruotsalaissukuinen Haddon Sundblom (jonka isä oli muuten ahvenanmaalta kotoisin) piirsi ensimmäistä kertaa Amerikassa 1930-luvulla joulupukin Coca-colan mainokseen, hän tuskin tajusi, että vielä 80 vuotta myöhemmin joulupukit kaikkialla kulkisivat punaisissa nutuissaan. Sitä ennen pukki oli pukeutunut vaihtelevasti vihreisiin, sinisiin, violetteihin ja harmaisiin asuihin. Enää puuttuu vain Coca-colan sponsorimerkki puvun hihasta.

Joulukuusi olohuoneessa. Entisaikaan joulukuusia oli tapana pitää ulkona. Sitten joku keksi, että olisi hauska tuoda se sisälle, olohuoneisiin, tiputtelemaan neulasia ja viemään tilaa. Mitähän senkin ihmisen päässä liikkui?

Liikaa ruokaa. Olit sitten millä tahansa dieetillä, jouluna syötyjä kaloreita ei lasketa, koska jouluna KAIKKI syövät liikaa. Syödä pitää vaikka ei olisi nälkä ja kaikkea pitää maistaa. Suklaata tulee kaikista tuuteista – niin lahjoina kuin välipalanaposteluina. Tapoihin kuuluu sitten aloittaa uudesta vuodesta laihdutuskuuri, jolla jouluna hankitut lisäkilot karistetaan …seuraavaan jouluun mennessä.

Tv täynnä jouluohjelmaa. Lapsena aatto meni television edessä. Vanhemmille se oli helpotus, kun ei tarvinnut koko ajan olla kertomassa kuinka kauan pukin tuloon olisi tai keksimässä muuta ohjelmaa. Ongelma oli tietysti siinä, ettei meitä lapsia meinannut saada tv:n äärestä pois. Aaton lastenohjelmat alkoivat aamuyhdeksältä ja kestivät lähes kuuteen asti. Jokainen ohjelma piti nähdä eikä videonauhuria ollut. Minun lapsuusaikanani tv-kanavia oli kaksi, joista lastenohjelmia tuli vain yhdeltä. Nyt tv-kanavia on jokaisessa taloudessa vähintään kymmenen ja kaikilta tulee jotain jouluohjelmaa. Voin kuvitella kuinka hektistä lapsiperheissä on, kun kanavia pitää vaihdella ja kaikki ohjelma bongata. Onneksi sentään nykyään on olemassa tallentavat digiboksit. Siinä on joulutunnelmaa tuutin täydeltä – ja moneksi päiväksi joulun jälkeenkin.

Oudot joululaulut. ”Porsaita äidin oomme kaikki”..? Siis niitä porsaita, joita joulupöydässä syödään?? Ja miksi niin useassa joululaulussa lauletaan rinnoista: ”Helkkykää, oi joulun laulelot Rinnoista niin riemurikkahista!” (laulu Tuikkikaa, oi joulun tähtöset) tai ” Lämmin leuto ja henkäys hellä, Rinnan jäitä mi liuottaa…” (laulu Arkihuolesi kaikki heitä)? Tai entäs se Kuusipuu: ” Oi kuusipuu, oi kuusipuu, ja lehväs uskolliset! Sä vihannoitset kesäisin, Tuot lehväs talven tuiskuihin.” Siis Mitä?!

Ihmeellistä joulua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti