maanantai 12. joulukuuta 2011

Laiskat kierrättäjät, hävetkää!

Meidän kotimme näyttää yhdeltä kaatopaikalta, koska kierrätämme. Heti etuovesta sisään astuttaessa vastassa on täpötäysi paperinkeräys-paperikassi. Pari askelta eteenpäin, keittiön puolella nököttää rivissä kartongin-, pullojen- sekä lasinkeräysvadit. Aikaisemmin keräsimme myös metallia, kunnes tajusin että lähin metallinkeräyspiste oli niin kaukana, ettei sinne päässyt kuin autolla, jota minulla ei ole. Lavuaarin alta löytyy sekä biojäte, että tavallinen roskis. Lavuaarin päällä tyhjät kartongin kuivuvat.

Kaikki hyväkuntoinen, mutta tarpeeton tavara on varastoitu kellarikoppiimme odottamaan aikaa, jolloin niitä tarvitaan taas (kuten liian pienet vaatteet, joihin kuvittelen mahtuvani vielä joskus). Askartelulaatikkoni pursuaa kierrätysroinaa, josta haaveilen joskus näperteleväni jotain modernia ekotaidetta. Kaikesta tästä sekasorrosta huolimatta olen tyytyväinen – minä pelastan maailmaa yksi roska kerrallaan – vai miten se sanonta nyt menikään.

Olen elämässäni kerran vieraillut oikealla kaatopaikalla ja se riitti kannusteeksi koko loppuelämän kestävälle kierrättämiselle. Silmän kantamattomiin jatkuvat jätevuoret ja portista sisään jonottavat roska-autot saivat ajattelemaan käsistämme lähtevää tavaraa aivan uudella tavalla. Kannatan kokemusta kaikille niille, jotka eivät jaksa tai viitsi kierrättää.


Jos et kuitenkaan jaksa vaivautua lähimmälle kaatopaikalle pällistelemään, tässä 5 vastaväitettä laiskuudelle:
Ai miksi et kierrätä?

1. Kierrätys haisee
Mitenkä se biojäte haisisi biojäteastiassa sen enempää kuin sekajäteroskiksessakaan? eli KYLLÄ, biojätekin haisee, jos roskia ei vie ulos tarpeeksi usein – aivan kuten sekajätekin.

2. Jätettä ei kannata lajitella erikseen, kun sitä ei kerätä
Ihmiset eivät lajittele jätteitään, koska niille ei ole jätepisteitä lähellä. Kunnat eivät perusta uusia jätekeräyspisteitä, koska ihmiset eivät käytä edes niitä, jotka ovat jo olemassa. Huomaatko yhteyden?

3. Kierrätyspisteet ovat hankalassa paikassa
Koska ruokakauppasi on vaikeassa paikassa, jäät ilman ruokaa vai? Jos pääset lähimpään kauppaan, pääset myös lähimmälle kierrätyspisteelle. Tavanomaisimmat talousjätteen kierrätyspisteet löytyvät yleensä kauppojen yhteydestä tai saman matkan päästä.

4. Lajittelu vie aikaa ja tilaa
Jeps, kierrätys vie aikaa alussa, kun pitää miettiä mihin mikäkin roska menee, mutta sen jälkeen kun näistä on kertaalleen ottanut selvää, toiminta helpottuu ja nopeutuu. Ja käteviä ja tyylikkäitä kierrätysastioita kotikeittiöihin löytyy nykyään helposti, joten tilaakaan se ei välttämättä vie (eli kotisi ei tarvitse näyttää samanlaiselta kaatopaikalta kuin minun!).

5. Kierrätys on vaikeaa
Elämä on - tiedäthän. Haluatko todellakin kertoa lapsenlapsellesi, että Ämmänsuon kaatopaikkaa on jouduttu laajentamaan elämäsi aikana kymmenkertaiseksi, koska – noh – se kierrättäminen nyt oli vaan niin vaikeeta. ”En jaksanut kokeilla.”

Ja vielä muistutukseksi:
 - maitotölkki maatuu luonnossa 5 vuotta
 - hernekeittopurkin hajoaminen vie 100 vuotta
 - alumiininen juomatölkki sinnittelee 200 – 500 vuotta
 - muovin hajoaminen kestää jopa 500 – 1000 vuotta
 (Lähde: http://www.kuusakoski.fi/Kierratys_ja_Ymparisto/Kysymyksia_kierratyksesta)

Laiskat kierrättäjät, hävetkää! Tulevaisuuden kaatopaikkojen koko on teistä kiinni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti