tiistai 10. huhtikuuta 2012

Adressi Hyvän onnen -päivän puolesta


Ensi perjantaina kannattaa taas ilmoittaa työnantajalle, että jää kipeänä kotiin, tai skipata koulutunnit. On nimittäin perjantai 13. päivä ja joka puolella vaani vaara. Tänä vuonna perjantai 13. päivä iskee peräti kolme kertaa, tammikuussa, huhtikuussa ja heinäkuussa. 

Aikojen saatossa perjantai 13. päivä on todella koitunut joidenkin kohtaloksi. Muun muassa rappari Tupac Shakur kuoli tuona kohtalokkaana päivänä 1996 ampumakohtauksen aiheuttamiin vammoihin. Tammikuussa 13. päivä 1939 Australiassa syttyi maan pahin maastopalo, jossa kuoli 71 henkilöä. Elokuun 13. päivä 2004 Pohjois-Amerikkaan, Floridan osavaltioon iski kovin hurrikaani - sitten vuoden 1992 - ja viime tammikuussa 13. päivä Costa Concordia -ristelylaiva täräytti karille Italian rannikolla. Tapaturmassa menehtyi 16 ihmistä.

Perjantai 13. päivän, huonon onnen traditio oikeastaan kertoo meistä ihmisistä aika paljon. Me uskomme siihen, että asioiden on tarkoitus epäonnistua säännöllisesti. Kyse ei ole sattumasta vaan jonkinlaisesta kohtalosta. Jo Murphyn lakikin sen sanoo ”Kaikki, mikä voi mennä pieleen, myös menee pieleen”. Ja lisäyksenä Murphyn lakiin: ”Pieleen menevät asiat eivät lopu koskaan” – eivät myöskään perjantait 13. päivät. Kun siis perjantaina 13. päivä myöhästyt töistä, syytät pahaa onnea, et sitä, että olisit TAAS laskelmoinut aamuruuhkat väärin. Kun ”pahan onnen päivänä” astut koiran kakkaan, syy on onnen jumalissa eikä huonossa huomiointikyvyssäsi. Voisimmeko siis vain ilmoittaa Italian viranomaisille, että turhaan te sitä Costa Concordian kapteenia syytätte onnettomuudesta? Kysehän oli vain perjantai 13. päivästä! Olisitte pysyneet satamassa silloin!

Mutta missä ovat viralliset Hyvän onnen -päivät? Jokaisen lähipiiristä varmasti löytyy henkilö, joka on sitä mieltä, että perjantai 13. päivä on hänen hyvän onnen päivänsä. Itse asiassa hollantilaisen tutkimuksen mukaan, perjantaina 13. päivä tapahtuu vähemmän onnettomuuksia kuin normaalisti, koska silloin ihmiset ovat varovaisempia. Huono onni tai hyvä onni on siis riippuvainen omasta ajattelutavastamme. 

Mitäpä jos päättäisimme, että yhtenä päivänä vuodesta juhlisimme Hyvän onnen -päivää ja kiinnittäisimme huomiota vain onnistumisiin. Rupeaisimmeko me silloin huomaamaan kuinka hyvin asiat meillä todella ovat? Kannattaisiko pistää adressi pystyyn sen puolesta? Vai tapahtuisiko silloin vain enemmän onnettomuuksia, koska luottaisimme kaikessa onneen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti