keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Asioita, joita kukaan ei kerro raskaudesta

Miksei näistä kukaan kerro etukäteen?


Kaikki on kiellettyä
Kyllähän sitä oli kuullut, että raskaana osa ruuista on kiellettyjen joukossa, mutta se että niin moni muukin asia, yllätti. Aloitetaan niistä ruuista. Kerran kuukaudessa seison kaupan myslihyllyn edessä etsien mysliä, jossa ei ole pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon- tai auringonkukansiemeniä. Joulu oli tosi nasta - ilman graafilohta, homejuustoja, mätiä,  katkarapuja ja kunnon meetvurstia. Pari kertaa join alkoholitonta inkivääriolutta vahingossa, kun en muistanut, että inkiväärikin on kiellettyä.

Ulkomaiset pakastemarjathan ovat kieltolista - mutta ilmeisesti suomalaiset pakastimessa vuodesta 2007 lojuneet on ihan ok..? Ja kaikki nuo ruokakiellothan ovat vain "suosituksia", mutta auta armias, jos menet julkisella paikalla syömään yhden raa'an katkaravun! Heti sinut tuomitaan itsekkääksi, huonoksi ihmiseksi, joka ei välitä lapsestaan.

Ja sitten ne muut kielletyt: parasta olisi, jos vain harrastaisit liikuntana kävelyä ja joogaa, koska kaikki lajit, joissa on putoamisvaara, nopeita suunnanvaihdosliikkeitä, iskumahdollisuuksia, selinmakuuliikkeitä, vatsamakuuliikkeitä, punnerreksia, lankkuja tai hyppelyjä eivät ole hyväksi. Kunhan ei ole Yin-joogaa, koska raskaudessa nivelet löystyvät, eikä pitkät venytykset ole ok! 

Ja kuukausi sitten mietimme, minne lähtisimme ulkomaille reissuun, nyt vielä, kun voin matkustaa (raskausviikon 28 jälkeen tähän tarvitaan lääkärin suostumus ja 1kk ennen laskettua aikaa lentoyhtiöt eivät suostu enää kuljettamaan). Jäljelle jäi kutakuinkin vain Euroopan maat, kun suodatimme kaikki malaria- ja zika-virusvaaramaat pois - joten lähdemme eläkeläisten suosimalle aurinkorannalle Malagaan.

Jatkuvasti päivittyvät uudet vaivat
Kaikki tietävät aamupahoinnin, raskausarvet ja jatkuvan nälän - mutta raskauden kirjoon kuuluu n. 100 000 muutakin vaivaa, joista kukaan ei puhu. Näitä voivat olla mm. alkuraskauden jatkuva pahoinvointi, rintojen turvotus, tajuton väsymys, hajuarkuus, hengästyminen, turvonneet limakalvot, nenän tukkoisuus, karvan kasvu outoihin paikkoihin, vatsan vihlonta, virtsankarkailu, nivelien löystyminen, närästys, kaikenlaiset vuodot ja maksaläiskät - ja kaikki nämä ennen raskauden puolta väliä. Tiedä sitä, mitä tässä on vielä edessä! Onneksi nykyään löytyy monenlaisia mobiilisovelluksia, jotka varoittavat vaivoista etukäteen. Seuraavaksi olisi luvassa lantiosta napaan muodostuvan linea negra -viivan ilmestyminen vatsan kasvaessa.

Raskausviikkojärjestelmä
Sen tiesin, että raskaus kestää noin 9 kuukautta, mutta jos nyt kysytte, millä raskauskuukaudella olen, voin kertoa, ettei minulla ole mitään hajua. Raskautta nimittäin seurataan skyptisellä raskausviikkojärjestelmällä. Olen nyt viikolla 20, mutta se ei suinkaan ole sikiön ikä, vaan viikkojen määrä siitä, milloin edelliset kuukautiseni alkoivat. Lapsi on todennäköisesti saanut alkunsa noin 2 viikkoa sen jälkeen. Vielä monimutkaisemmaksi seurannan tekee päiväseuranta, nyt 19+5 - eli raskausviikkoja on todellisuudessa vajaa 20. En tiedä, miksi raskautta pitää seurata päivän päälle, mutta neuvolassa siitä muistutellaan jatkuvasti.

Syynäys
Viimeiseen 20 vuoteen, ketään ulkopuolista ei ole kiinnostanut, miten elän (lukuunottamatta työterveyshuollon terkkaria, joka lupasi tehdä terveyteeni liittyvä kehityssuunnitelman ja unohti sen sitten). Kun tulee raskaaksi, yhtäkkiä sitä on kunnallisen terveyshuollon jatkuvan syynäyksen kohde. Kuukausittaisilla (myöhemmin vielä tiheämmin) neuvolakäynneillä ollaan jatkuvasti pissimässä kuppiin ja antamassa verinäytettä. Neuvolan tädit ovat erikoistuneet utelemaan sinulta kaiken: miten olet voinut, mitä syönyt, oletko nukkunut, poltatko, urheiletko, miten on alkoholinkäytön puoli.

Eikä tässä kaikki! Heitä kiinnostaa myös fyysisen lisäksi kaikki muukin: minkälainen parisuhde on, onko teillä tukiverkostoa, minkälaisista kotioloista olette peräisin, oletteko keskustelleet, miten lapsi muuttaa parisuhdetta, ahdistaako… Itsenäiseen elämään tottuneena, sitä on vaikea tajuta, että nyt, kun saan lapsen, yhteiskuntaa yhtäkkiä kiinnostaa, kuinka voin.

"Miten sä oot voinu?"
Viimeisen 3 kuukauden aikana olen kuullut kysymyksen "kuinka olet voinut?" enemmän kuin koskaan sitä ennen. Yhtäkkiä se kiinnostaa joka toista henkilöä, joka saa tietää, että olen raskaana. Sen ymmärrän, että läheiset ja ystävät ovat asiasta aidosti kiinnostuneita, mutta, kun puolituttu kysyy asiaa, joka kerta häkellyn, miten minun pitäisi vastata. Todellako se haluaa tietää, että "No nyt on ollut vähän turvotusta ja vatsan vihlontaa" vai pitääkö vaan vastata, että "Ihan hyvin"?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti