Selailen kateellisena somessa kavereiden työpäivityksiä: työmatkakuvia, etäpalaveri postauksia ja kehuja mahtavista työkavereista. Heillä on jotain, mitä minulla hoitovapaalla ei ole: työyhteisö, joka jakaa työtaakan, kehittää, tsemppaa ja osallistuu arjen haasteisiin.
Koko sen ajan, kun olen ollut äitiyslomalla, olen pelännyt, että tipun työelämän kelkasta. Digimarkkinointi, joka on alaani, kehittyy niin valtavaa vauhtia, että puolessa vuodessa ehtii tapahtua vaikka mitä. Kun palaan ensi syksynä takaisin töihin, pahin pelkoni on se, että en yhtään tiedä, mistä puhutaan ja kaikki nuoremmat ja ajanhermoilla olevat syrjäyttävät minut. Siksi olen yrittänyt miettiä keinoja, joilla pysyä kärryillä.
Verkostoidu
Liity erilaisiin järjestöihin, tutustu toisiin äiteihin, ota yhteyttä kiinnostaviin ihmisiin
Viime vuoden puolella liityin Mothers in Businessiin sillä ajatuksella, että siellä tapaan varmasti muitakin samassa tilanteessa olevia. Mothers in Business (MiB) on uraäitiyttä tukeva järjestö, joka järjestää äititreffejä, koulutuksia ja seminaareja sekä pyrkii vaikuttamaan työn ja perheen yhdistämiseen yhteiskunnassa. Valitettavasti livetreffit ovat koronan takia olleet jäissä, mutta verkoston kautta olen virtuaalisesti pystynyt tutustumaan ihmisiin.
Myös paikkakunnan muut äidit ovat virkistävää seuraa muuten monotoniseen kotiarkeen. Vaikka he eivät työelämään liittyisikään, jutustelu muiden kanssa laajentaa omaa katsontakantaa.
Tee vapaaehtoistyötä
Mieti, missä haluisit kehittyä, ja lahjoita osaamistasi sitä kaipaavalle
Koska haluan hoitovapaalla kehittyä kirjoittajana sekä pysyä somemaailman kiemuroissa mukana, olen mm. kirjoittanut pari blogikirjoitusta kestovaippoja myyvälle BabyDot-yrittäjälle ja juuri liityin MiBin sometiimiin vapaaehtoiseksi. Sen lisäksi, että oma osaaminen pysyy yllä, vapaaehtoisena on kiva jakaa omia ajatuksia muiden kanssa.
Osallistu webinaareihin tai livetapahtumiin
Seuraa eri yhteisöjen tapahtumatarjontaa ja osallistu kiinnostaviin
MiBin lisäksi kuulun Markkinointiliittoon ja seuraan Markkinointikollektiivia somessa. Kaikki nämä kolme järjestävät valtavan määrän jäsenilleen ilmaisia webinaareja. Aiheet vaihtelevat mindfullista Google Analyticsin hallintaan. Ilmaisia yritysten järjestämiä verkkokoulutuksia voi bongailla myös Facebookin sekä Linkedinin tapahtumista.
Webinaari lapsensyötön ohessa. |
Kouluttaudu
Etsi ammatillista osaamistasi tukeva jatkokoulutus ja suorita hoitovapaan ohessa kursseja
Kotihoidontuki annetaan lapsesta, joka ei mene päiväkotiin tai perhepäivähoitoon, joten vanhemman opiskelu ei vaikuta tuensaantiin mitenkään. Voit jopa hakea opintotukea elämän lisärahoitukseksi. Suurin haaste on siis vain, miten hoitaa lapsi opiskelun ohessa, mutta onneksi moni kurssi hoidetaan nykyään etäopiskeluna ja monilla jatkokoulutuksissa on vain tietty määrä lähiopetusta.
Tee freelancer tai osa-aikatöitä
Kysy työnantajaltasi olisiko heillä tarjota osa-aikatöitä tai tee keikkaa freelancerinä
Kuten opiskelu, myöskään työnteko ei ole este kotihoidontuella. Pääasia on vain, että lapsi hoidetaan kotona, eikä kunnallisessa lastenhoidossa. Joidenkin on mahdollista hoitaa lapsi oman työn ohella, toisilla isovanhemmat rientävät hoitoavuksi. Töitä voi tehdä yrittäjänä, keikkahommina työnantajalle tai projektiluontoisesti. Jos teet yrittäjätöitä oman työn ulkopuolella, muista myös kysyä vakityönantajaltasi lupa työntekoon.
Opi muilta
Seuraa muita alalla ja huomioi hyvät esimerkit
Ihmiset nykyään jakavat mielellään Linkedinissä sekä Facebookin työryhmissä saavutuksiaan ja hyviä työkokemuksia. Noteeraa onnistumiset ja ota niistä mallia. Jos joku on tehnyt erityisen hyvää työtä, se on myös hyvä sanoa ääneen. Mikäpä ei tunnu mukavammalta kuin kehu kollegalta.
Hyvällä tsäkällä voin löytää oman hoitovapaan työyhteisöni verkostoitumalla, webinaarista ja opintojen parista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti