keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Akateeminen psykologisessa testissä

Kävin eilen viiden tunnin analyyttisessä psykologisessa testissä yhtä hakemaani työpaikkaa varten. Testi päivä kesti yhteensä yli 5 tuntia ja se sisälsi haastatteluosion, ajallisia, sanallisia, kuvallisia ja numerollisia älykkyystestejä, luonnearviointeja sekä ryhmätehtävän. Kuvittelin uurastuksen jälkeen, että minulla meni ihan hyvin: sain täytettyä suht hyvin älykkyystestejä (en kaikkea, enkä varmasti kaikkea oikeinkaan, mutta suht hyvin kuitenkin), löysin mielestäni itseäni kuvaavia adjektiiveja ja ryhmätyössä osasin neuvotella ja etsiä yhteisiä ratkaisuja. Pahin virheeni oli se, että unohdin nimeni ensimmäisestä kyselylomakkeesta sekä kirjaimen A sen vierestä merkkaamaan akateemista koulutusta. Mutta ei se mitään… niin luulin.

Kotona sain kuulla suuremman virheeni. ”Ethän sä ole mikään akateemisesti koulutettu”, mieheni valisti. ”Siis, mitä?! Olenhan. Mä olen käynyt ammattikorkeakoulun. Sehän on korkeakoulu” sanoin hämmentyneenä. ”Ei ammattikorkeakoulu ole akateeminen koulu” mieheni kertoi. Itsepäisenä puolisona en tätä tietenkään uskonut, vaan yritin googlata todisteita aiheesta. En löytänyt netistä yhtään virallista sivua, mutta sen sijaan kymmeniä keskusteluja, jossa aiheesta väitellään puolin ja toisin. Väittelyjä lueskeltuani ja erinäisiä linkkejä tutkittuani, tulin kuitenkin siihen tulokseen, että EI ammattikorkeakoulututkinto ole akateeminen. Ja nyt minulla lukee jokaisessa psykologisen testin alussa A, paitsi siinä yhdessä! :(

Tunsin itseni tyhmäksi, kun en tiennyt yhden sanan merkitystä. Yliopisto-opiskelijoille tämä varmaan opetetaan jo perusopinnoissa. Näin sieluni silmin kuinka yrityksen psykologit naureskelevat vastauslomakkeilleni ja kuinka yksi virhe nollaisi kaikki päivän muut hyvät tulokset.

Keskustelupalstoja selaamalla tuli vielä hölmistyneenpi olo. Missä tahansa keskustelua käytiin, keskustelu kulki kutakuinkin näin:
” Kertokaa, että mikä on akateeminen koulutus? Siis missä ammatissa sellainen hlö toimii?”
” AMK=ammattikorkeakoulututkinto ja yliopisto/TKK=korkeakoulut näistä tullaan akateemisiksi”
” Voi jeesus nelonen. Ammattikorkeasta ei tod. tulla akateemisiksi.”
” VOI VITUN URPO. SELVITÄ NYT SITTEN ITSELLESI, MITÄ AKATEEMIKKO TARKOITTAA, NIIN ET NOLAA ITSEÄSI TÄYDELLISESTI MUIDEN SEURASSA!!!!!!!!!!!!!!!!!!” 
(Lähde: meidanperhe.fi/keskustelut)
Huojentavaa oli huomata, etteivät muutkaan tienneet mitä akateeminen oli. Huolestuttavaa oli miettiä, minkälaisia ihmisiä nämä olivat, jotka keskustelivat palstoilla tietäväisinä asiasta sanoilla ”vitun” ja ”urpo” sekä 18 huutomerkin kera. Palstoilla haukuttiin myös ammattikorkeakoulut ammattkoulun tasoisiksi koulutuksiksi.

Oli koulutus mitä tahansa, teoria opitaan koulussa, käytäntö työelämässä. Valitettavasti kouluissa ei opeteta kuinka käyttäytyä nettikeskusteluissa taikka muussa sosiaalisessa maailmassa. Sama ihminen voi olla koulutukseltaan vaikka kuinka korkeasti koulutettu, mutta nettimaailmassa kirjoittaa kuin pahempikin rivosuu alakoululainen. Toivottavasti psykologiset testit osoittavat muut vahvuuteni kuin vajaavaisuuteni suomenkielen sanastossa. Ainakin olen rehellinen (myönnän virheeni), en hauku muita (edes netissä) ja kunnioitan kaikkia, oli meillä minkälainen koulutustausta tahansa.

Sitä työtä kyllä jää ikävä, jos en sitä parin A:n takia saa. :(

3 kommenttia:

  1. Niin ja riehakkaat keskustelut aiheesta voi lukea kokonaisuudessaan täältä:
    http://www.meidanperhe.fi/keskustelut/alue/2/viestiketju/572664/_kertokaa_typerykselle_etta_mika_on_akateeminen_koulutus_siis_missa_ammatissa_sellainen_hlo_toimii_/sivu/1
    ja täältä:
    http://www.vauva.fi/keskustelut/alue/2/viestiketju/1142721/luetaankos_akateemiseksi_myos_ammattikorkeakolun_k

    VastaaPoista
  2. Mä oon käsittäny, että akateeminen henkilö on suorittanu ylemmän korkeakoulututkinnon.

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Ylempi_korkeakoulututkinto

    VastaaPoista
  3. Jonkun kirjoituksen mukaan "akateeminen koulutus" on vanhanaikainen ilmaus. Nykyään pitäisi puhua korkea-asteen koulutuksesta, johon myös amkk-koulutus kuuluu koulu-uudistuksen jälkeen. Mutta tuonkin taisin lukea jostain keskustelusta, mutta en ole varma kuinka "oikeaa" tietoa se on. Mistään en ole löytänyt virallista selitystä "akateemiselle koulutukselle".

    VastaaPoista