torstai 3. toukokuuta 2012

10 syytä pitää Tampereesta

Kuulitteko, että Tampere on valittu maailman suosituimmaksi paikaksi asua? Kyllä. Suomalaisen tutkimuksen mukaan Tampere on Suomen suosituin kaupunki ja amerikkalaisen Newsweek-lehden mukaan puolestaan Suomi on maailman paras maa. Näin ollen Tampere on MAAILMAN paras paikka asua.

Kyseisessä kaupungissa käyneenä en aivan ymmärrä kuinka tässä on näin voinut käydä. Yritin kuitenkin miettiä, mistä Tampereen suosio johtuu:

1.    Mustamakkara
Mustamakkara, tamperelaisten nimikkoruoka on musta, nihkeä nahkainen makkara, joka sisältää ryynejä ja verta… Kuulostaapa herkulliselta! Voitteko kuvitella, että, kun 80-luvulla tämä ruuan nimi muutettiin ”Kuumasta sian verimakkarasta” mustamakkaraksi, sen suosio yllättäen kasvoi? En tiedä, mutta saattaisi johtua siitä, että ihmiset eivät halua ajatella syövänsä sian verta.
Jos nyt satut olemaan kasvissyöjä, niin voi harmi…

2.    Sijainti
Tampereelta pääsee pois monella tapaa: junalla, lentokoneella, höyrylaivalla taikka omalla autolla moottoritietä pitkin. Samoja teitä pitkin pääsee myös nopeasti takaisin, jos siltä tuntuu.

3.    Murre
Yllättävää kyllä, Tampereella ei hoeta kokoajan ”nysse tulee”  ja ”pipa päässä rotvallinreunalla” vaikkakin rotvalli on täysin tamperelainen keksintö. Missään muualla Suomessa ei ole yhtä sanaa tuolle ” korokkeelle, joka erottaa jalkakäytävän tai pyörätien ajoradasta”. Ehkä muualla sille sanalle ei ole ollut käyttöä?

4.    Jääkiekko
Tampereella ei ole vain yhtä, vaan peräti kaksi menestynyttä SM-liigan jääkiekkojoukkuetta, Ilves ja Tappara. Onpa kätevää, että tamperelaisien penkkiurheiluharrastajien ei tarvitse poistua kaupungistaan seuraamaan suosikkijoukkueensa pelaamista, vaan he voivat katsella omilla kotiareenoillaan kuinka nämä kaksi kisaavat toisiaan vastaan.

5.    Musiikki
Tampereelta tulee sellaisia hienoja musiikkitapauksia kuin Popeda, Yö ja Mikko Alatalo. Jos olet niin nuori, ettet ole niistä koskaan kuullutkaan, mainittakoon, että nuo ovat 80-90-luvulla pinnalla olleita bändejä – ja se yksi poliitikko, joka levytti Känkkäränkän. Saatat joskus kesäfestareilla nähdä, kun nämä papat vetävät keikkaa ja 70- ja 80-luvuilla syntyneet aikuiset tunnelmoivat niiden tahtiin, muistellen lapsuuttaan.

6.    Pyynikin näkötorni ja muut nähtävyydet
Wikipediaan Tampereen nähtävyyksiksi on lueteltu mm. kirjasto, pari urheiluhallia ja kaksi hotellia, mutta on Tampereella ihan oikeata nähtävääkin. Pyynikin näkötorni on korkea torni, jonka huipulle kiipeäminen maksaa pari euroa ja sen kahvilasta saa munkkeja. Tornista näkee pitkälle ja… noh siinä se sitten olikin. Munkit on hyviä. Ratinan stadion on urheilustadion (ei siis -halli). Ja Tampereelta löytyy – harjuja - kaksi.

7.    Särkänniemi
Jos Tampereen harjut, hotellit ja tornit eivät hurmaa turistia, onneksi sieltä löytyy Särkänniemi! Jokaisen lapsen paratiisista löytyy delfinaario, huivipuisto, Näsinneula, eläintarha sekä aikuisille viihdykkeeksi joku museo.

8.    Tapahtumat
Musiikista pitävälle Tampereella järjestetään sekä Sauna Open Air Metal Festival että Tammerfest. Muita tapahtumia ovat mm. Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali, kukkaisviikot sekä joka toinen vuosi järjestettävä Pispalan Sottiisi (joka nimestään huolimatta ei ole savolainen sotaharjoitus Pispalan harjulla, vaan kansantanssitapahtuma).

9.    Yle TV 2
Yle TV kakkosen studiot sijaitsevat Tampereella Tohlopin alueella. Tämän ansiosta meidän ei tarvitse katsella Ylen kanavilta pelkästään helsinkiläistä Kotikatua vaan myös sellaisia tamperelaisia laatu ohjelmia kuin Kummeli, Kyllä isä osaa, Reinikainen ja Sisko ja sen veli – sekä tietysti Pikkukakkonen!

10.    Naiset
Naisia Tampereella on väestöstä hieman yli puolet, kertoo Wikipedia. Miehet, jos siis olette vailla naista, menkää Tampereelle! Siellä on niistä ylituotantoa. Ja tamperelaiset naiset vasta mukavia onkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti