keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Kuinka ihminen kootaan

Kun kaikki hajoaa palasiksi ja unelmat murenevat – jäljelle jää vain variseva raunio. Kaikki toivo tuntuu menneen eikä sitä näy enää horisontissa. Tällöin alkaa rakennustyö.

Kuinka ihminen kootaan? Ensin katsotaan, mitä tuhosta jää jäljelle. Mitä kappaleita, unelmia, tavoitteita ja muistoja? Mitä koettua ja kokematta jäämätöntä? Jokaista palaa tarkastellaan. Ovatko ne vielä käytettävissä? Kannattaako ne heittää pois? Vai säilöä nurkkaan odottamaan parempia päiviä? Joukosta erotellaan särki menneet unelmat, korjaamattomat suunnitelmat ja turhaksi käyneet muistot. Tuhkat ja murut heitetään pois, koska niistä ei ole enää rakennusainesta.

Sitten aloitetaan sovittamistyö. Sopiiko palat enää raunioihin? Ovatko unelmat ja haaveet enää oikean muotoisia ja kokoisia, toteutettavissa olevia? Mitä hyljätään vain sen takia, että perusta ei ole tarpeeksi vankka – tai rakennusaine tarpeeksi luja. Pikku hiljaa palat löytävät paikkansa – toiset roskakorista, toiset rakennelmaan liitettävissä.

Jäljellä on enää viimeinen vaihe: tyhjien kolojen paikkaus. Mistä löytyy tilke raoille, säröille ja rikkoutuneille unelmille? Millä saadaan rakennelma tuntumaan taas kokonaiselta? Jokaista palaa ei välttämättä löydy ihan heti – siksi keskeneräisen tekeleen kanssa täytyy elää jonkin aikaa. Välillä tuuli, muistot, yhdessä koetut asiat, varisuttavat rakennelmaa lisää – mutta se pysyy silti pystyssä. Ja ajan kanssa – kyllä siitä vielä rakentuu oikea, uusi elämä.

-- -


Saattaa päältäpäin näyttää siltä, että kaikki on jo kunnossa - nauran, nautin ja hymyilen – mutta todellisuudessa rakennustyö on vielä kesken. Oma rakennelmani horjuu joka toinen päivä ja joka toinen päivä löydän siihen uusia rakennusaineita. Kiitos ystävät, kun jaksatte kysyä, kuinka minä voin, sekä toimia rakennustyömiehinä. Toivottavasti jonain päivänä pystyn tekemään teille vastapalveluksen - vaikka vain tuomalla laastia elämäänne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti