torstai 20. huhtikuuta 2017

Varokaa kilttejä ihmisiä!

Miksi sä olet niin kiltti?, kysyi yksi kaveri. Ja minä mietin, että "Niin, miksi ihmeessä?" Miksi annan helposti anteeksi, joustan, en välitä loukkaavasta käytöksestä ja hyväksyn ihmiset sellaisina kuin he ovat. En ehkä voi sille mitään. Mutta älkää kuvitelko, että kiltit ihmiset ovat vain hyviä - sillä heidän sisällään asuu samanlainen itsekkyys kuin muissakin.

Tässä päivänä yhtenä mietin, mitä sanoa treffien jälkeen mukavalle miehelle, josta en ollut kiinnostunut. Hänessä ei ollut mitään vikaa, mutta kun ei vain ollut mitään yhteistä. En raaskinut sanoa "ei kiinnosta",  koska en halunnut loukata. Sitten tajusin kuinka "kiltin paha" olin. Johdatin tarkoituksella harhaan.

Samanlaista pahaa kiltteyttä löytyi ala-asteelta, kun kiltit tytöt sanoivat "joo, mä voin olla sun kaveri", mutta välitunnilla menivät nurkan taakse puhumaan pahaa selän takana. Tai työelämässä, jossa kiltit ihmiset tekevät kaiken, mitä pyydetään, mukisematta, mutta kotona valittavat epäreilusta työtaakasta.

Kiltit ihmiset osaavat salata itsekkyytensä hyvän käytöksen taakse. On helpompi vastata kysymykseen "Miltä näytän?" "Tosi kivalta" kuin kertoa suoraan, että asu on kamala. Jotkut sanat on helpompi jättää sanomatta kuin kertoa totuus suoraan. Valeen ja kohteliaisuuden raja on häilyvä. Kaiken takana on halu miellyttää. Toisaalta kiltti ihminen voi myös käyttää kiltteyttään hyväksi ja "pyhimyksen sädekehällä" kerätä sympatiaa ja vastapalveluksia itselleen.

Itse menin kiltin ihmisen ansaan. Kun kiltti ihminen sanoi, mitä halusin kuulla, en huomannut sitä, että hän ei vain halunnut loukata minua. Kun kiltti ihminen, ei vastustustellut ehdotuksiani, luin sen samanmielisyytenä. Kun kiltti sanoi "ehkä", en osannut rivien välistä lukea lauseen "ehkä ei sittenkään"-tarkoitusta. Lopputulema oli sellainen, jossa kukaan ei ollut onnellinen.

Kiltin ihmisen tarkoitus on hyvä, mutta lopulta se voi saada paljon tuhoa aikaan ja elämästä voi tulla valetta - ja valheellisesta elämästä ahdistavan raskasta. Eihän kiltti ihminen itselleen mitään voi - mutta välillä on hyvä olla avoimen itsekäs. 

Varokaa siis! Nyt saa riittää kiltteys!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti