maanantai 28. kesäkuuta 2021

Mutsin CV uusiksi

Ajattelin, että tässä töihin syksyllä palatessa olisi hyvä aika päivittää CV uusilla hoitovapaalla kartutetuilla taidoilla. Mitä mieltä olette? Onko näistä hyötyä työelämässä?



Työhistoria

Työnantaja toukokuussa 2020 syntynyt tyttölapsi

Äitiysloma 1.5.2020-30.7.2020 ja hoitovapaa 1.8.2020-. 

Tehtäviini kuului lapsen ruokkiminen, pukeminen, siistiminen ja nukuttaminen ympäri vuorokauden. Sain apua kollegalta arkena klo 16 jälkeen sekä viikonloppuisin, muuten työ on itsenäistä. Työ on kehittänyt organisointitaitojani, kärsivällisyyttä, reaktiokykyä sekä sotkun ja väsymyksen sietoa. Parhaimmillani olen keksiessä lapselle erilaisia viihdykkeitä. Heikkouksiani ovat aamuyöt ja lapsen uudelleen nukuttamiset tokkurassa.


Koulutus

Tietoni olen ammentanut Facebookin äitiryhmistä, muilta äideiltä, neuvolan ohjeistuksista ja internetin syövereistä. Koen, että koulutukseni on niin kokonaisvaltaista, että voisin kirjoittaa aiheesta oppikirjan - MUTTA vain alle 1-vuotiaasta tyttölapsesta, jolla ei ole erityistarpeita. Muista en tiedä vielä mitään.


Kielitaito

Äidinkieli

Sanavarastoni on karttunut "Eiiiiih!", "Älä koske siihen!", "Shhhh..shhh...kaikki on hyvin"-fraaseilla ja olen alkanut käyttää "Äiti menee/tulee/tekee…"-sanamuotoa puhekielessä. Myös "me"-muodon käyttö on yleistynyt, kuten "Me mennään nyt vaihtamaan vaippaa".


Vieraat kielet

Kelan perhetukikielen oppiminen on edelleen haastavaa.


IT-taidot

Pystyn selaamaan kännykkää samalla, kun syötän, leikitän, nukutan tai puen lasta, JOS se on lapseen katseelta piilossa - muutoin mahdotonta.



Lapsenkasvatus on taito.


Kiinnostuksen kohteet

Nukkuminen, suklaan syönti, vessassa yksin istuminen


Suosittelijat

Ystäväni suosittelee, että tapaisin välillä myös muita aikuisia. Kotiäitiys kuulemma alkaa näkymään jo kuontalossa, kun mutsi-nuttura ja -verkkarit ovat vakiovarusteeni, enkä ole nähnyt kampaajaa puoleen vuoteen. Ei niinkään, että se häiritsisi, mutta muiden seura saattaisi piristää.



torstai 10. kesäkuuta 2021

Esittelyssä äitiaivot

Jos kysytte minulta, miten meillä on nukuttu viimeinen vuosi, voin kertoa, että viime yö nukuttiin tosi hyvin, mutta siitä eteenpäin en ihan muista. Saattoi olla, että toissa viikolla tai viime kuussa heräiltiin viimeksi tunnin välein lapsen hampaiden tulon takia. Aika on yhtä sumeaa mössöä. Muistikuvissani heti lapsen syntymän jälkeen vietin paljon öitä vain imettäen - mutta kauanko se kesti, en ole varma. Se saattoi olla viikkoja tai kuukausia. Tällaista on elää äitiaivojen kanssa.


Äitiaivot vaikuttavat jokapäiväiseen elämääni. Olen huomannut, että käyn samoja keskusteluja uudestaan ja uudestaan. Kysyn kaverilta, mites heidän kesälomasuunnitelmansa - ja puolessa välissä vastausta muistan, että mehän on käyty tämä keskustelu jo. Hävettää, kun asiat eivät pysy päässä, mutta onneksi kaverikin on äiti. Ehkä hän ymmärtää.


Tutkimusten mukaan raskaus ja synnytys todellakin muuttaa äidin aivoja (lähdeartikkeliin), mutta todisteita siitä, että se tyhmentäisi äidin, ei löydy. Sen sijaan tutkijoiden mukaan äitien unohtelu todennäköisemmin johtuu huonosti nukutuista öistä.


Koska en voi vedota huonosti nukuttuihin öihin, syitä pitää etsiä muualta. En voi myöskään syyttää enää imetyksen aiheuttamaa energiavajetta, koska imetän enää pari kertaa päivässä. Syylliseksi olenkin todennut sen, että koko aivokapasiteettini on varattu lapsen elämän organisointiin. 



Koko ajan mielessäni pyörii aikatauluja ja listoja: "Puolen tunnin päästä päikkäreille, sitten päivällinen, sitten leikkiä, kylpy ja iltapala. Laita ruoka valmiiksi sulamaan, osta kaupasta huomiselle pilttiä ja pakkaa tavarat odottamaan. Kaupunkireissulle mukaan tutti, hedelmäsose, extravaatteita, vesipullo, lusikka, puhdistusliinoja ja vaipat - ja päälle hattu, takki, kengät…" ja tätä rataa. Lapsen hoitaminen on kuin oman yrityksen hoitamista 24-7. Toimintaa pitää suunnitella etukäteen, jotta pyörät pysyvät pyörimässä.


Äitiys ei tuo pelkkää muistinmenetystä - se tuo myös organisointitaitoa, valppautta ja empatiaa. Tutkimusten mukaan äidit ovat myös rohkeampia ja parempia multitaskaamaan (lähdeartikkeliin). Minäkin tunnistan tunteen, jonka ansiosta kävelisin tulen läpi ja hyökkäisin öykkärin kimppuun lapsen takia. Mikäli sinäkin siis tuskailet lapsen syntymän myötä sumentuneen ajatustoiminnan kanssa - muista, että äitiaivot ovat paljon muutakin kuin huonosti nukuttujen öiden aiheuttamaa muistin menetystä.


tiistai 1. kesäkuuta 2021

Vauvavuoden googletetuimmat

Oletko ikinä googlettanut vauvan kakan väriä tai imetyskertojen määrää? No minä ainakin olen, ja uskon, että niin on aika moni muukin. Nyt, kun vauva on jo vuoden, aloin selailla Googlen hakuhistoriaani ja kyllä nauratti. Vauvaoppaat ja neuvola eivät todellakaan anna neuvoja kaikkeen - ja sitten on niitä kysymyksiä, joita ei kertakaikkiaan kehtaa kysyä. Siksi onkin mahtavaa, että on Google, kaiken tiedon lähde. Jotta muiden tuoreiden vanhempien ei tarvitsisi selata läpi satoja sivuja, kasasin vastaukset vauvavuoden noloimpiin, mystisimpiin ja kysytyimpiin kysymyksiin.



Kuinka usein täytyy imettää?

Ei ole mitään tiettyä määrää. Vastasyntynyt arviolta n. 8-12 kertaa päivässä, mutta voi olla useamminkin.  Lähde


Mikä tiheän imun kausi?

Kausi, jolloin lapsi syö normaalia enemmän. Lapsi voi olla itkuisempi tai heräilee useammin. Kaudet ajoittuvat suurinpiirtein 1 vrk, 3vk, 6 vk, 3 kk ja 6 kk ikiin. Lähde


Kauanko äidinmaito säilyy jääkaapissa?

Jääkaapissa 2-3 vuorokautta, pakkasessa 3-6 kuukautta. Lähde


Vauvan väsymyksen merkit?

Haukottelu, silmien hierominen, silmien verestäminen, keskittymättömyys, marina, itkuisuus, sylin tarve, levottomuus sekä kyvyttömyys oma-aloitteiseen leikkiin.

Lähde


Paljonko normaali vauva nukkuu?

Vastasyntynyt vauva n. 14-16 tuntia vuorokaudessa. Lähde


Milloin lapselle tyyny?

Pieni vauva ei tarvitse tyynyä ollenkaan. Jos lapsi alkaa käyttää peittoa tai unilelua pään alla, voi olla aika hankkia tyyny.

Lähde


Kuinka usein vauva kakkaa?

Rintamaidolla elävät vauvat: toiset 5 kertaa päivässä, toiset kerran viikossa.

Lähde


Kuinka usein vauvan vaippa vaihdetaan?

5 tai 6 kertaa päivässä tai jopa 7 tai 8. Ainakin aina, kun lapsi on kakannut. Lähde


Miten poistaa kakkatahrat?

Kokeile tahraan sappisaippuaa. Lähde

Mikäli pesu ei auta, haalista tahra auringonvalossa, kertoi facebook-raati.


Onko normaalia - vauvan kakka vihreää?

On. Lähde


Miksi vauvan pissa haisee?

Voi johtua mm. bakteerien määrästä virtsassa. Mikäli lapsi voi muutoin hyvin, se ei aiheuta toimia.

Lähde


Voiko hanavettä antaa vauvalle?

Pieni vauva ei vettä tarvitse, mutta pieninä määrinä se ei ole haitallista Suomessa. Janojuomana kannattaa kuitenkin käyttää äidinmaitoa tai korviketta.

Lähde


Voiko kertaalleen lämmitetyn lapsen ruuan uudelleen lämmittää?

Ei saa. Lähde


Mitä eroa puglulla ja oksennuksella?

Ero on toistumistiheydessä, ei voimassa. Oksennus toistuu tietyin väliajoin.

Lähde


Google ei kertonut, mitä napanuoralle pitää tehdä sen jälkeen, kun se irtoaa.

Kuinka kovassa pakkasessa vauva voi olla?

Alle vuoden ikäisen vauvan kanssa voi ulkoilla -10 asteessa max. 15 minuuttia. Tätä kovemmassa pakkasessa ei suositella, koska pakkanen aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Lähde


Vauva hengitys haisee - miksi?

Haju todennäköisesti johtuu bakteereista, joita kertynyt suuhun. Lähde

Hammashoitaja informoi minua, että todennäköisesti se ei johdu hampaidenpuhkeamisesta, kuten linkin artikkelissa mainitaan. Asian voi korjata ikeniä ja kieltä harjaamalla.


Milloin pestä vauvan hiukset shampoolla?

Vauva, jolla on hiuksia, ei shampoota tarvitse ellei hiuksissa ole ruokaa tai oksennusta. Lähde


Miksi vauva kirjuu?

5-6 kuukauden iässä lapsi harjoittelee äänenkäyttöään kiljumalla ja se kuuluu lapsen kehitykseen. Lähde